Espanjaan

Guggenheim-museo

Historia ja tausta

Bilbaon Guggenheim-museo avattiin yleisölle vuonna 1997, ja se sijaitsee Espanjan Baskimaalla sijaitsevassa Bilbaon kaupungissa. Museo on osa kansainvälistä Guggenheim-säätiötä, jonka päämaja sijaitsee New Yorkissa. Museon rakennuksesta vastasi arvostettu amerikkalainen arkkitehti Frank Gehry.

Museon rakentaminen aloitettiin vuonna 1993, ja sen tavoitteena oli luoda moderni ja innovatiivinen kulttuurikeskus, joka houkuttelee sekä paikallisia että kansainvälisiä kävijöitä. Guggenheim-museo onkin noussut yhdeksi Espanjan ja Euroopan tärkeimmistä nykytaiteen keskuksista.

Kokoelmat ja näyttelyt

Guggenheim-museon kokoelmat koostuvat pääosin nykytaiteen teoksista. Museon kokoelmaan kuuluu yli 200 teosta eri taiteenaloilta, kuten maalauksia, veistoksia, valokuvia ja videoteoksia. Kokoelmaan kuuluu tunnettuja teoksia esimerkiksi Pablo Picassolta, Andy Warholilta ja Salvador Dalilta.

Museo järjestää myös vaihtuvia näyttelyitä, jotka esittelevät eri taiteilijoiden teoksia tai tiettyä teemaa. Näyttelyt vaihtuvat säännöllisesti, joten museossa käydessä voi aina nähdä jotain uutta ja jännittävää. Näyttelyiden tavoitteena on esitellä monipuolisesti eri taiteenlajeja ja tarjota kävijöille mahdollisuus tutustua kansainväliseen nykytaiteeseen.

Museon tarina

Guggenheim-museon rakentaminen herätti alussa paljon keskustelua ja oli myös poliittisesti kiistanalainen hanke. Museon arkkitehtuuriin käytettiin paljon epätavallisia muotoja ja materiaaleja, kuten terästä, lasia ja kiveä. Museon ainutlaatuinen ja rohkea ulkonäkö onkin yksi sen suurimmista vetonauloista.

Museo avattiin suurelle yleisölle vuonna 1997 suurella juhlallisella seremonialla, ja se sai heti paljon positiivista julkisuutta ja kiitosta arkkitehtuuristaan. Museo on herättänyt paljon kiinnostusta taiteen ystävien ja matkailijoiden keskuudessa ja se onkin yksi maailman eniten vierailluista taidemuseoista.

Guggenheim-museo on merkittävä osa Bilbaon kaupungin kulttuuritarjontaa ja se on auttanut kaupunkia uudistumaan ja houkuttelemaan matkailijoita. Museo on saanut paljon tunnustusta ja palkintoja arkkitehtuuristaan ja on ollut suuri menestys sekä paikallisesti että kansainvälisesti.

Virtuaalikierros

Bilbaon Guggenheim-museon virtuaalikierros tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua museoon ja sen näyttelyihin missä ja milloin tahansa. Museon verkkosivuilla voi käydä virtuaalisesti läpi museon eri kerrokset ja näyttelytilat, ja tutustua näyttelyiden sisältöön sekä taiteilijoiden teoksiin. Virtuaalikierros on interaktiivinen ja antaa mahdollisuuden zoomata yksityiskohtiin sekä lukea lisää tietoa esillä olevista teoksista.

Tapahtumat ja Aktiviteetit

Guggenheim-museo järjestää säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja niin lapsille kuin aikuisillekin. Museon tapahtumakalenterista löytyy esimerkiksi työpajoja, konsertteja, keskustelutilaisuuksia ja luentoja. Tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden syventyä taidemaailmaan ja oppia uutta taiteesta sekä taiteilijoista. Aktiviteettien avulla museossa vieraileminen muuttuu osallistavaksi ja elämykselliseksi kokemukseksi.

Opastus ja Koulutus

Guggenheim-museossa on tarjolla monipuolisia opastus- ja koulutuspalveluita eri kohderyhmille. Museon ammattitaitoiset oppaat järjestävät opastettuja kierroksia peruuttamattomassa tekstissä, jotka tarjoavat syvällisempää tietoa museon näyttelyistä ja taiteilijoista. Opastukset voivat keskittyä esimerkiksi tiettyyn näyttelyyn tai teemaan. Lisäksi museo tarjoaa opetusryhmille, kouluille ja lapsiryhmille erilaisia työpajoja ja oppitunteja, jotka auttavat syventymään taiteen maailmaan ja kehittämään omaa luovuutta.

Museokauppa

Guggenheim-museon museokauppa tarjoaa laajan valikoiman taideaiheista kirjallisuutta, design-tuotteita sekä museon omia julkaisuja. Museokaupasta löytyy myös postikortteja, julisteita ja muita muistoesineitä matkamuistoksi vierailusta. Valikoimaan kuuluu niin modernia taidetta kuin klassisia teoksia, ja kaupasta voi löytää ainutlaatuisia ja korkealaatuisia tuotteita.

Kävijän opas

Guggenheim-museon kävijän opas on saatavilla usealla eri kielellä ja tarjoaa perustietoja museon taiteilijoista, teoksista ja näyttelyistä. Oppaan avulla kävijät voivat tutustua museoon itsenäisesti ja syventyä teosten taustatietoihin. Opas sisältää myös kartan, josta löytyy museon eri näyttelytilat ja muut palvelut sekä ohjeet eri näyttelyiden reitistä.

Aukioloajat ja liput

Guggenheim-museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.00–20.00. Maanantaisin museo on suljettu. Liput museoon voi ostaa joko paikan päältä lippuluukulta tai etukäteen verkkosivujen kautta. Museolla on erilaisia lippupaketteja, joista voi valita itselleen sopivimman vaihtoehdon. Opiskelijoille, eläkeläisille ja muille alennusoikeuden omaaville henkilöille on myös erikoishintaisia lippuja tarjolla.

Sijainti

Guggenheim-museo sijaitsee Bilbaon kaupungissa Pohjois-Espanjassa. Museo on sijainniltaan keskeinen ja helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä. Lähin metroasema on Moyua, josta on lyhyt kävelymatka museolle. Museon osoite on Abandoibarra Etorbidea, 2.