Espanjaan

Lasten kanssa Espanjaan

Espanja on hyvä lomakohde lasten kanssa matkustaville. Lentomatka on lyhyt ja aurinkoa riittää, joten muista pakata aurinkorasva. Kylmin ajankohta on alkuvuodesta ja lämpimintä keskikesällä. Kuuminta aikaa kannatta kuitenkin välttää, jos mahdollista, suurien turistiruuhkien takia. Espanja on lapsiperheiden suosima matkakohde, joten hyviä hotelleja perheellisille löytyy. Hotellien kautta pystyy myös helposti osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin. Paljon viihdettä lapsille on joka paikassa ja tekemistä riittää varmasti koko lomalle. Espanjassa pidetään lapsista, joten he ovat tervetulleita kaikkialle. Jonkin verran päivärytmi saattaa muuttua, koska Espanjassa ruoka-ajat ovat myöhemmin ja päivällä vietetään siestaa.

Ruokailu

Lapset ovat siis yleensä tervetulleita ravintoloihin ja usein myös muokatut ruokatilaukset onnistuu. Hoitopöytiä/vaipanvaihtopaikkoja ei niinkään ravintoloista löydy, lähinnä vain isoista tavarataloista. Korkeat tuolit ovat harvassa, mutta syöttötuoleja on kuitenkin melkeinpä joka ravintolassa. Vaikka Espanjassa syödään siis lounasta sekä illallista myöhemmin kuin Suomessa, on kuitenkin tavallista, että lapset ovat mukana ruokailemassa vaikka olisi jo melko myöhä. Ravintoloita on joka lähtöön, eli jos espanjalainen ruoka ei maistu, löytyy varmasti muitakin vaihtoehtoja. Espanjassa on myös kansainvälisiä, isoja ketjuravintoloita kuten McDonalds. Jos otat lapsellesi maitoa tai muun oman ruoan mukaan, ravintoloissa yleensä lämmitetään ne mielellään.

Espanjalaiseen kulttuuriin ei oikeastaan kuulu rintaruokinta. Yleensä espanjalaiset lopettavat imettämisen lapsen ollessa parin kuukauden ikäinen, joten ei siis ole suositeltavaa imettää julkisilla paikoilla, ellei sitten omista ”imetyssuojaa” eli harsoa, jolla saa yksityisyyttä.

Espanjasta saa vauvanruokia ruokakaupoista, mutta ne saattavat sisältää erikoisempia aineksia. Ruoat ovat kuitenkin laadukkaita, joten pienten eroavaisuuksien takia niitä ei kannata heti tyrmätä. Ruokakaupoissa on hyvät valikoimat laadukkaita aineksia, joten halutessaan voi valmistaa itse lapselleen ruokaa. Äidinmaitokorvikettakin löytyy, tosin yleensä vain jauheena. Espanjassa myydään esimerkiksi Suomessakin tuttua merkkiä, Nestleä. Suurin osa kaupoista on auki aamusta iltaan asti. Pienimmät kaupat saattavat olla kiinni siestan aikaan, eli keskipäivällä kuumimpaan aikaan n. 14.00-16.30.

Lastentarvikkeet

Jos tarvitsee isompia varusteita lapsille, Espanjassa on sitä varten lastentarvikevuokraamoja. Niistä saa vuokrattua mm. rattaat, pinnasängyn tai vaikkapa auton turvaistuimen.

Omia vaippoja ei kannata ottaa mukaan matkalle, Espanjassa myydään sekä normaaleja tarravaippoja että housuvaippoja. Vaippoja saa ruokakaupoista tai esimerkiksi Lidleistä, joissa on suurinpiirtein sama valikoima kuin Suomessakin.

Tekemistä Aurinkorannikolla

Erityisen hyvä lomapaikka Espanjassa on Costa del Sol eli Aurinkorannikko . Costa del Solin kaupungeissa on lyhyet välimatkat, paljon rantoja sekä erilaisia puistoja.

Suunnata voi vaikkapa Fuengirolaan tai Torremolinokseen. Fuengirolassa asuu monia suomalaisia vakituisesti ja kaupungissa pärjääkin yllättävän hyvin pelkällä Suomen kielellä. Kaupungissa on upea ranta, jossa voi uimisen lisäksi harrastaa kaikenlaista. Rannan vieressä kulkee rantakatu Paseo Maritimo, jonka varrella on useita ravintoloita ja hotelleja.

Fuengirolasta löytyy myös vesipuistoParque Aquatico de Mijas. Hurjien vesiliukumäkien lisäksi puistossa on mm. poreallas, pelialue, riippumattoja ja aaltoallas. Perheen pienimmille on tehty oma allas, josta löytyy pienille lapsille suunniteltuja liukumäkiä.

Torremolinoksessakin on rannalla mahdollisuus kokeilla erilaisia aktiviteettejä. Kaupungissa on tietenkin myös vesi- ja eläinpuistot sekä erityisen hyvät ostomahdollisuudet.

Vesipedoille Torremolinoksessa viihdettä tarjoaa Costa del Solin suurin vesipuisto Aqualand. Aqualandissa on useita liukumäkiä, pore- ja aaltoallas sekä monia nuoremmille lapsille tarkoitettuja altaita erilaisine viihdykkeineen. Ravintolan ja lahjatavarapuodin lisäksi puistossa on 18-reikäinen minigolf -rata.

Eläinpuistoja Aurinkorannikolta löytyy siis muutamia. Torremolinoksen eläinpuisto on nimeltään Crocodile Park ja puisto erikoistuu krokotiileihin. Puistosta löytyy myös alligaattoreita, kilpikonnia ja lintuja.

Vierailla kannattaa myös Esteponassa sijaitsevassa Selwo Aventurassa, jossa on monta eri lajia lintuja sekä käärmeitä. Puistossa on myös kirahveja, elefantteja, virtahepoja ja monia muita eläimiä. Puistossa on mahdollista lähteä opastetulle Safari Serenguetille, jossa kierretään puisto ajoneuvon kyydissä. Kierroksella pääsee näkemään eläimet lähempää ja syöttämään niitä. Yksi suosittu eläinpuisto Aurinkorannikolla on myös Bioparc Fuengirola. Kuten nimikin kertoo, puisto sijaitsee Fuengirolassa. Bioparcista löytyy muiden puistojen tavoin myös monia mielenkiintoisia eläimiä, esimerkiksi krokotiilejä ja kilpikonnia.

Muita eläinaiheisia kohteita Costa del Solissa ovat Benalmánedassa sijaitsevat SeaLife, Selwo Marenan delfinaario sekä lintupuisto Parque de la Paloma.

Benalmáneda on myös hyvä paikka lomailla lasten kanssa. Kaupungin satamassa Puerto Marinassa on monia palveluja aina kaupoista ravintoloihin ja sieltä lähtee useita veneretkiä. Retkillä on erilaisia teemoja, esimerkiksi voi lähteä katselemaan delfiinejä tai vaikkapa kalastamaan. Puerto Marinasta voi myös risteillä vierailemaan muissa Costa del Solin kaupungeissa kuten Fuengirolassa tai Malagassa.

Benalmánedassa vierailun arvoinen on huvipuisto Tivoli World. Puistossa järjestetään erilaisia esityksiä ja siellä voi ajaa kartingiakin huvilaitteissa käymisen lisäksi. Vähän erilaisempaa ajavietettä tarjoaa Teleférico Cablecar. Paikassa pääsee katselemaan Costa del Solin maisemia korkealta kaapelihisseissä. Reitti on kolme kilometriä pitkä ja kestää noin 15 minuuttia. Reitti päättyy Mount Calamorron huipulle, jossa on mahdollista katsella taivasta kaukoputkilla. Huipulla on myös areena, jossa järjestetään lintu- ja hevosesityksiä.

Tekemistä Madridissa

Jos kaipaa ennemminkin kaupunkilomaa, kannattaa matkustaa Espanjan pääkaupunkiin Madridiin. Madridista löytyy viihdykettä lapsille mm. huvi- ja vesipuistojen muodossa. Huvipuisto toimii Casa de Campon alueella ja sieltä löytyy laitteita kaiken ikäisille. Vuoristoratojen ja koskiseikkailujen lisäksi voi vierailla Walking Dead -kauhualueella tai tutustua Paavo Pesusieni -hahmoihin. Casa de Campon puistoalueella on myös eläinpuisto.

28 kilometrin päästä Madridista on toinen huvipuisto Warner Theme Park, jonka teemana on siis televisiosta tutut ohjelmat ja elokuvat. Puisto on jaoteltu viiten eri osioon: DC Superheroes World (mm. Batman ja Teräsmies), Warner Bros. Studiot, Cartoon Village (mm. Scooby Doo ja Tom&Jerry), Old West Territory ja Hollywood Boulevard. Puistossa on useita laitteita sekä esityksiä. Vuonna 2014 samaan yhteyteen avattiin myös vesipuisto, joten tekemistä piisaa koko päiväksi ja huvipuisto on reissun arvoinen.

Yksi Madridin vesipuistoista on Aquópolis Villanueva de la Cañada. Aktiviteettejä on laidasta laitaan, on vauhdikkaampia sekä paremmin koko perheelle sopivia liukumäkiä. Puistosta löytyy myös pienten lasten altaita. Jos kaipaa rauhoittumista vesileikkien lomassa, on puistossa VIP-alue, josta voi vuokrata paikan aurinkotuoleineen.

Tekemistä Barcelonassa

Yhdistetyn ranta- ja kaupunkiloman saa taas Barcelonassa. Rannan läheisyyteen pääsee hyvin majoittumalla Barcelonetan kaupunginosaan. Suositun samannimisen rannan, La Barcelonetan, läheisyydessä on lukuisia palveluita ravintoloista jäätelökioskeihin. Itse rannalta löytyy lasten leikkialue sekä suihkuja ja vessoja.

Kaupungin tunnelmaan pääsee taas ottamalla hotellin Barcelonan pääkadun, La Ramblan, läheltä. Kadulla on paljon ravintoloita ja hyvät ostosmahdollisuudet. La Rambla päättyy Port Vellin satamaan, jossa sijaitsee L´Aquàriumin akvaario. L´Aquàriumissa pääsee katselemaan veden alaista tunnelia pitkin tuhansia eri kalalajeja ja muita mereneläviä. Jos muitakin eläimiä haluaa nähdä, vierailla voi Barcelona Zoossa. Eläinpuistosta löytyy mm. apinoita, leijonia ja kenguruita.

Kuten muissakin Espanjan isoissa lomakohteissa, myös Barcelonassa on huvipuisto. Tibidabo -kukkulalla sijaitsevassa Tibidabo Amusement Parkissa on useita laitteita, jotka soveltuvat hyvin lapsille. Hurjempia laitteita ei puistosta löydy ja perheen pienimmätkin pääsevät osallistumaan hauskanpitoon. Suurimpaan osaan laitteista pienimmät pääsevät vanhempien seurassa jos pituus ei muuten riittäisi.

Loppujen lopuksi Espanja on hyvä maa matkustaa lasten kanssa, koska maassa rakastetaan lapsia ja heidät on otettu joka puolella huomioon. Espanja tarjoaa useita mielenkiintoisia lomakohteita ja kaikkialta löytyy huvittelupaikkoja. Tässä maassa viihtyvät kaikki vauvasta vaariin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *