Espanjaan

La Palma

Sijainti ja ilmasto

La Palma on yksi Kanarian saarista, jotka sijaitsevat Itä-Atlantilla noin 200 kilometrin päässä Marokon rannikolta. Saari kuuluu Espanjan autonomiseen yhteisöön ja sen pääkaupunki on Santa Cruz de La Palma. La Palma tunnetaan myös nimellä ”La Isla Bonita”, eli kaunis saari, ja se ei petä odotuksiaan upealla sijainnillaan.

La Palman ilmasto on erittäin miellyttävä läpi vuoden, mikä tekee siitä houkuttelevan matkakohteen ympäri vuoden. Saarella on leuto subtrooppinen ilmasto, jonka ansiosta lämpötilat liikkuvat välillä 17-26 astetta. Talvikuukaudet ovat leudompia ja kosteampia, kun taas kesät ovat kuivia ja aurinkoisia. Sateet ovat yleisiä vuoristoalueilla, jotka tarjoavat upeat näkymät ja mahdollisuudet retkeilyyn.

Luonto ja maisemat

La Palman maisemat ovat henkeäsalpaavia ja tarjoavat monipuolisia näkymiä niin merelle kuin vuorillekin. Saaren vulkaaninen perimä näkyy vahvasti maisemassa, ja sieltä löytyykin maailman suurin kraatteri, Caldera de Taburiente. Caldera on noin 10 kilometriä halkaisijaltaan ja sen reunat kohoavat jopa 2400 metrin korkeuteen. Maisemaretkiä voi tehdä joko kävellen tai 4×4-safareilla, ja monet vierailevat myös upealla Mirador de La Cumbrecita -näköalapaikalla, josta avautuu henkeäsalpaavat näkymät Calderalle.

La Palman luonto on hyvin monimuotoista ja se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn ja luonnonharrastuksiin. Saarella on lukuisia vaellusreittejä, joista suosituimmat sijaitsevat Calderan alueella ja Roque de los Muchachosin ympäristössä. Näillä retkillä voi ihailla upeita vesiputouksia, trooppisia metsiä ja upeita kasvilajeja, kuten kanarianpiippoa ja kanariankuplaa. Lisäksi La Palma on täydellinen kohde tähtitieteilijöille, sillä saarella sijaitsee yksi maailman johtavista tähtitieteellisistä observatorioista, Roque de los Muchachos -observatorio.

Kulttuuri ja perinteet

La Palman kulttuuri ja perinteet heijastavat saarten rikasta historiaa ja sekoitusta eri kulttuureja. Saarella järjestetään useita perinteisiä juhlia ja tapahtumia ympäri vuoden, joista tunnetuin on Corpus Christi -juhla, joka järjestetään kesäkuussa. Tällöin kadut koristellaan kukkakoristeilla, ja paikalliset kokoontuvat juhlimaan pyhää ehtoollista. Musiikki ja tanssi ovat myös tärkeä osa saaren kulttuuria, ja perinteisiä kanarialaisia tansseja, kuten malagueña, tango ja folias, esitetään usein eri tapahtumissa ja festivaaleilla.

La Palman ruokakulttuuri on herkullinen sekoitus meren antimia ja paikallisia tuotteita. Tunnettuja herkkuja ovat muun muassa mojo-kastikkeet, kanarialainen perunavuoka ja paikalliset juustot. Myös viini on tärkeä osa kanarialaista kulttuuria, ja La Palma tuottaa laadukkaita viinejä oman viinialueensa, Malvasía Volcánica del Norte de La Palma, ansiosta.

Kaiken kaikkiaan La Palma tarjoaa upean matkakokemuksen kaikille luonnosta ja kulttuurista kiinnostuneille. Saaren upeat maisemat, miellyttävä ilmasto ja rikas kulttuuri tekevät siitä ainutlaatuisen kohteen, jonne matkustaminen kannattaa ehdottomasti harkita.

Nähtävyydet ja aktiviteetit

La Palma on yksi Kanarian saarista, joka tarjoaa monia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja matkailijoille. Tämä saari on erityisen suosittu niiden keskuudessa, jotka etsivät luontomatkailua ja ulkoilmaseikkailuja. Yksi saaren upeimmista nähtävyyksistä on Caldera de Taburiente -niminen kansallispuisto, joka sijaitsee saaren keskiosassa.

Caldera de Taburiente on todellinen luonnonihme, jossa on jylhiä vuoristoja, syviä rotkoja ja upeita vesiputouksia. Kansallispuistossa on myös monia vaellusreittejä, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneillekin patikoijille. Voit ihailla upeita maisemia ja tutustua saaren rikkaaseen kasvi- ja eläimistöön. Jos olet aktiivisemman loman ystävä, voit myös kokeilla kiipeilyä tai melontaa kansallispuiston upeissa maisemissa.

Toinen suosittu nähtävyys La Palmalla on Los Tilosin luonnonpuisto. Täällä voit löytää upeita metsiä ja reheviä laaksoja, jotka ovat täynnä erilaisia kasveja ja eläimiä. Voit vaeltaa pitkin selkeästi merkittyjä polkuja ja tutustua saaren ainutlaatuiseen ekosysteemiin. Alueelta löytyy myös muutamia upeita vesiputouksia, joista voit nauttia.

La Palmalla on myös useita viehättäviä kyliä ja kaupunkeja, joissa voit tutustua paikalliseen kulttuuriin ja historiaan. Santa Cruz de la Palma on saaren pääkaupunki, joka tunnetaan kauniista vanhastakaupungistaan. Voit kävellä kapeilla kujilla, ihailla värikkäitä taloja ja vierailla historiallisissa nähtävyyksissä, kuten Plaza de España -aukiolla.

Rantalomat ja vesielämä

La Palma ei ole pelkästään luontomatkailijoiden paratiisi, vaan myös rantalomailijat viihtyvät täällä. Vaikka saarella ei ole laajoja hiekkarantoja, löydät silti kauniita poukamia ja kalliorantoja, joissa voit rentoutua ja ottaa aurinkoa. Erityisesti saaren länsirannikko tarjoaa upeita maisemia ja kuvauksellisia rantoja.

Yksi suosituimmista rannoista La Palmalla on Tazacorten ranta. Tämä hiekkaranta sijaitsee vehreän laakson suulla ja sieltä avautuu upeat näkymät Atlantille. Voit vuokrata aurinkotuolin, ottaa virkistävän uinnin meressä tai nauttia raikkaita juomia rantabaarissa. Rannalta löytyy myös useita ravintoloita, joissa voit maistella paikallisia herkkuja.

Jos olet vesiurheilun ystävä, La Palma tarjoaa myös monia mahdollisuuksia harrastaa erilaisia vesilajeja. Voit kokeilla esimerkiksi surffausta, purjelautailua tai sukellusta. Saaren kristallinkirkkaat vedet ja kiehtova merielämä tarjoavat upean ympäristön vesiurheilun harrastamiseen. Voit lähteä sukellusretkelle tutkimaan saaren värikkäitä koralliriuttoja ja nähdä erilaisia trooppisia kaloja.

Vaellusreitit ja luontopolku

La Palma on vaeltajien unelma. Saarella on useita upeita vaellusreittejä, jotka kulkevat läpi upeiden maisemien ja tarjoavat unohtumattomia luontokokemuksia. Yksi suosituimmista vaellusreiteistä on Ruta de los Volcanes, joka kulkee halki saaren tuliperäisten kraaterien ja tulivuorenhuippujen.

Ruta de los Volcanes tarjoaa upeita näkymiä Atlantin valtamerelle ja voit nähdä myös muilla Kanarian saarilla, kuten Teneriffalla. Vaellusreitin varrella on myös mahdollisuus nähdä aktiivinen tulivuori, kuten Cumbre Vieja, joka lisää vaellukselle jännitystä. Reitti on haastava, mutta palkitseva, ja siinä voit todella kokea La Palman ainutlaatuisen luonnon.

Saarella on myös muita vaellusreittejä, kuten GR-130, joka kiertää koko saaren ympäri. Voit tehdä lyhyempiä päiväretkiä tai pidempiä vaelluksia riippuen omasta kunnostasi ja mielenkiinnostasi. La Palman reitit tarjoavat vaihtelevia maisemia ja yllättäviä näkökulmia saaren luontoon. Voit vaeltaa läpi metsien, jokien ja rotkojen ja nähdä upeita vesiputouksia matkallasi.

Kaiken kaikkiaan La Palma on ihanteellinen matkakohde luontomatkailijoille ja seikkailunhaluisille lomailijoille. Saarella voit nauttia upeasta luonnosta, rentoutua kauniilla rannoilla ja patikoida upeilla vaellusreiteillä. La Palma tarjoaa unohtumattomia elämyksiä ja on varmasti vierailun arvoinen kohde Kanarian saarilla.

Ruoka ja juoma

La Palman ruokakulttuuri on vahvasti perinteisiin kanarialaisiin makuun, mutta myös ulkomaalaisia makuelämyksiä löytyy saaren monista ravintoloista. Perinteisissä kanarialaisissa ravintoloissa tarjoillaan usein papas arrugadasia, eli ryppyperunoita, joiden kanssa tarjoillaan mojo-kastikkeita. Punaisesta mojo-kastikkeesta löytyy voimakasta paprikaa ja valkosipulia, kun taas vihreän mojo-kastikkeen maku perustuu yrtteihin ja viinietikkaan.

Toinen paikallinen herkku on sancocho, jonka pääraaka-aineena käytetään kuivattua turskaa. Sitä tarjoillaan keittona, ja se saa makua perunoista, banaaninlehtiä ja yrttejä sisältävästä liemestä. Sancocho on täyttävää ruokaa, joka on erityisen suosittua paikallisten keskuudessa.

La Palma tunnetaan myös viinintuotannostaan, ja saarella kannattaakin maistella paikallisia viinejä. Yksi suosituimmista viinilaaduista on Malvasía, joka on makea ja mausteinen valkoviini. Sitä voi nauttia hyvin esimerkiksi juustojen kanssa.

Ruokaravintoloiden lisäksi La Palmalta löytyy myös paljon tapaspaikkoja, joissa voi maistella erilaisia pikkusuolaisia herkkuja. Pappa antiga -ravintola Santa Cruzin kaupungissa tarjoaa aitoja kanarialaisia herkkuja, kuten poskichuletas (porsaan kyljykset) ja kanin mediterraano (kaninliha valkosipulilla ja tomaatilla).

Majoitusvaihtoehdot

La Palma tarjoaa monipuolisia majoitusvaihtoehtoja niin hotellien, huoneistojen kuin huviloidenkin muodossa. Saarella ei ole tarjolla yhtä suurta turistialuetta, vaan majoituspaikat sijaitsevat eri puolilla saarta. Santa Cruz de la Palma, saaren pääkaupunki, tarjoaa useita hotellivaihtoehtoja, joiden joukosta voi löytää sopivan vaihtoehdon niin perheille, pariskunnille kuin yksin matkustavillekin.

Jos haluaa nauttia rauhallisesta lomasta luonnon läheisyydessä, voi valita majoituksen esimerkiksi Tazacorten alueelta. Tazacortessa on useita huoneistohotelleja, joista avautuu upeat näkymät Atlantille. Myös Puerto Naosin alue tarjoaa monia majoitusmahdollisuuksia lähellä kaunista rantaa.

Aktiivilomailijat voivat valita majoitusmuodokseen myös lomakeskuksia, jotka tarjoavat monenlaisia aktiviteetteja. Esimerkiksi Los Llanos de Aridane -kunnassa sijaitseva Hotel Hacienda de Abajo tarjoaa mahdollisuuden osallistua esimerkiksi viininmaisteluihin ja eksoottisten hedelmien maisteluun.

Matkustustiedot ja vinkit

La Palmalle pääsee lentämällä kansainväliselle lentokentälle, jonka koodi on SPC. Saarelle voi lentää esimerkiksi suoraan Espanjan mantereelta tai muista Euroopan maista. Monet lentoyhtiöt tarjoavat suoria lentoja La Palmalle, joten matkustus sujuu vaivatta.

Kun saapuu La Palmalle, on hyvä hankkia vuokra-auto, jotta saarella liikkuminen on helppoa. Julkinen liikenne ei ole yhtä hyvin kehittynyttä kuin isoilla turistisaarilla, joten oma auto kannattaa hankkia. Autolla pääsee helposti tutustumaan saaren kauniisiin maisemiin ja mielenkiintoisiin nähtävyyksiin.

La Palma on suositeltava matkakohde erityisesti luonnosta ja vaelluksista kiinnostuneille. Saaren upeat maisemat tarjoavat lukuisia vaellusreittejä, joilla pääsee nauttimaan kauniista luonnosta ja upeista näkymistä. Suosittuja vaellusreittejä ovat esimerkiksi Caldera de Taburiente -kansallispuisto ja Teneguía-vuori.

Matkailijoille suositellaan myös tutustumaan saaren pääkaupunkiin Santa Cruz de la Palmaan, jossa voi vierailla esimerkiksi kauniissa vanhassakaupungissa ja museoissa. Saarella järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja festivaaleja ympäri vuoden, joten kannattaa tarkistaa saaren tapahtumakalenteri matkan suunnittelun yhteydessä.